Egy sikeres konferencia margójára

2011.11.30 20:46

A Budapest XVIII. kerületi Nevelési Tanácsadó által immár hagyományosan, évenként megrendezésre kerülő konferenciáján rekordszámú résztvevő vett részt. Az idei konferencia a kerületünkben 15 éve sikeresen működő fejlesztőpedagógia tevékenység jegyében szerveződött.
A szülőknek, pedagógusoknak szóló egésznapos konferencia a Kondor Béla Művelődési Házban került megrendezésre, melyet Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő úr nyitott meg. Őt követte Janovszki Gabriella, a Nevelési Tanácsadó igazgatója.
A kerületünkben komoly, 15 éves múltra visszatekintő fejlesztőpedagógiáról tartott nyitó előadást "Az inkluzív pedagógia múltja" címmel Dobó Kálmánné gyógypedagógus, intézményegység-vezetőhelyettes. Ő volt az, aki 15 évvel ezelőtt felmérte a kerület általános iskoláinak helyzetét, az iskolák igazgatóit meggyőzte a fejlesztőpedagógiai szükségességéről.
Ezután egymást követték az érdekesnél érdekesebb előadások, melyek a "Z" generációról, az inkluzív pedagógia jelenéről, iskolai fejlesztő pedagógusok munkájáról, a mozgásterápiáról, az autisztikus magatartászavarokról, a különleges bánásmódot igénylő gyerekekről és még sok-sok érdekes dologról szóltak. A szépen szemléltetett előadásokat gyakorló pszichoterapeuták, gyógypedagógusok, iskolai fejlesztő pedagógusok, pszichológusok, gyógytestnevelők és más szakemberek prezentálták.
A konferencia minden kétséget kizáróan magas színvonalát, annak innen is elérhető részletes programja hűen tükrözi. Az előadókon, a hallgatóság zömét képező gyakorló pedagógusokon és szülőkön kívűl egy érdekes színfolttal is bővült az idei konferencia: azok a gyerekek kerültek meghívásra, akik ma már középiskolások, ám fejlesztésben vettek részt általános iskolás korukban. Elmondták tapasztalataikat, élményeiket. A délután második fele a műhelymunkáké volt. A 15 éves kerületi fejlesztőpedagógia jegyében zajló konferencia végén a résztvevők táncra perdültek. Ám ezt is a fejlesztőpedagógi jegyében tették - ugyanis az afrikai tánckultúra az Ayres-terápia gyökere - ezt volt hivatott bemutatni az afrikai táncház.

Tekintse meg fényképgalériánkat