Tanácsok beszédhibás gyermekek szüleinek

 • A beszédszűrések alkalmával tapasztaltuk, hogy nagyon sok gyermek szája alig mozog, amíg beszél. Figyeljünk csak rá, amikor beszél! Várjuk ki türelmesen, amit mondani szeretne! Ne beszéljen zárt szájállással, az "orra alatt motyogva" a gyermek!
   
 • Több gyermeknek kicsúszik a nyelve a két fogsora között (pl: az sz, z, c hangoknál).
  Figyeljenek oda, hogy ez ne rögzüljön!
  Otthoni gyakorlóanyag kapható ehhez a beszédhibához, aminek a segítségével szépen javulhat a beszéd.
  A kiadvány címe: Készüljünk tiszta és helyes beszéddel az iskolára! - Játékos otthoni gyakorlatok az SZ, Z, C hangokhoz.
  Szerzője: Törökné Cseh Katalin
  Kapható: 1098 Budapest, Dési Huber u. 7. 
  https://www.krasznar-konyv.hu
   
 • Nagy szerepe van a beszédészlelés fejlődésében a családi közös élményeknek, az együtt töltött időnek (játék, kirándulás, meseolvasás, mondókázás, versmondás., múzeumlátogatás, stb)! Ezek során sokat beszélgessenek, kérdezzék meg, hogy miket láttak, hallottak!
   
 • A letöredezett, fekete színű fogakat mutassák meg fogorvosnak, legyenek kezelve! Nagyon fontos a fogmosás és a rendszeres rágás! Ha az alsó és felső fogsor záródása nem megfelelő (gyakran az alsó fogsor előrébb áll, mint a felső), akkor fogszabályzó szakorvos felkeresése szükséges.
   
 • Ha a gyermek hangja rekedtté válik és tartós ez az állapot ( kb. 2-3 hétig sem "tisztul ki a hangja"), akkor foniáter szakorvos felkeresése javasolt.
   
 • Egészen kicsi gyerekeknél a nagymozgással kísért mondókázás, versmondás sokat segíthet a beszédfejlődés beindulásában.
  Ehhez szintén kapható kiadvány a Krasznár Könyvesboltban: Szabó Borbála- Mozdulj rá! és Rosta Katalin-Rudas Zsuzsanna-Kisházi Gergely: Hüvelykujjam... című kiadványok.

A kerületi logopédiai szakszolgálat kérése:
Kérjük a Szülőket,  hogy a beírt feladatokat minden nap gyakorolják, mert csak így rögzülnek a foglalkozáson tanultak! A rendszeres otthoni gyakorlás eredménye, hogy gyorsabban javul a gyermek beszéde, így az előjegyzésben lévők is be tudnak kerülni a tanév folyamán a logopédiai ellátásba. Kérjük a szülőket, hogy saját gyermekük és a gyermek/szülő-társak érdekében is legyenek együttműködő partnerei a logopédusoknak!
Az előjegyzett gyermekek számára tanácsadással tudunk segíteni addig, amíg nem kerülnek terápiára.
Együttműködésüket köszönik a kerület logopédusai!